De kleine extra’s
die je goed doen

In de winter heb je meer dan ooit nood aan dingen die je echt goed doen. Zoals een lekker warme tas soep wanneer je thuiskomt of een overheerlijk nieuw recept dat je samen met je familie uitprobeert. Een kop thee met een stukje zelfgemaakte cake of – nog origineler – gematcht met een maaltijd volgens de nieuwe teapairing-trend. En nee, dat moet zeker geen aziatisch gerecht zijn. Lees lekker mee!

Nieuw : de biosoepen van Delhaize

Tijdens de wintermaanden is het nog net wat belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. En precies daarom mag een lekkere soep niet ontbreken in je weekmenu. Delhaize stelt je 5 nieuwe biosoepen voor die niet alleen superlekker zijn, maar ook nog eens door onze chefs bereid werden met biogroenten die recht van ’t veld komen. Van een hartverwarmend opkikkertje gesproken!

De bekendste onder de soepen, die ook nog eens bij iedereen in de smaak valt, dat moet tomatensoep zijn! Als extraatje hebben we ook nog basilicum en een scheutje room toegevoegd. De romige textuur en uitbundige smaak wordt zo echt onweerstaanbaar!

Een recept dat helemaal door onze chefs gecreëerd en op punt gesteld werd. Deze crème van knolselder en prei is verder afgewerkt met peterselie en rozemarijn, die de soep een soort zonnige toets geven. Je dient ze zo op of met croutons.

Deze fluweelzachte roomsoep kun je onmogelijk weerstaan. Jong en oud vallen als een blok voor de lichtzoete smaak versterkt met kardemom, een sterk geurend kruid. Samen met een stevige boterham vormt ze de perfecte maaltijd voor koude dagen.

Deze oranje soep bomvol vitaminen mag je gerust origineel noemen. De zachtheid van de butternut en pompoen wordt afgewerkt met kruiden en een scheutje kokosmelk. Die exotische toets maakt je doordeweekse voorgerecht net wat specialer.

De ster van dit recept is ongetwijfeld de kervel, een ingrediënt van bij ons dat de laatste jaren een beetje vergeten werd. In deze soep wordt de kervel bijgestaan door wortelgroenten van ‘t seizoen: zoete aardappel, koolraap, selder en wortel. Tijd om deze groenten te herontdekken!

De beste soepen?

Die vind je op www.delhaize.be

Bekijk alle soepen

Op zoek naar nog meer visrecepten?

Dat treft! We hebben er heel wat voor je klaarstaan op www.delhaize.be

Alle recepten

Gezondheid!

Thee is als drank al eeuwenlang bekend en toch is het vandaag weer helemaal hip om volop van thee te genieten. Een lekkere kop thee, dat is letterlijk en figuurlijk hartverwarmend. Maar dat is nog niet alles: wist je dat thee ook echte superkrachten heeft? Wij gingen langs bij theesommelier Carine Amery om er meer over te weten te komen.

Ja: een kop thee bestaat voor meer dan 99% uit water. Daarmee hoort het bij de basis van de voedingsdriehoek. Maar let op: alkaloïden (zoals cafeïne) en sommige polyfenolen, zoals catechine, hebben een diuretisch effect. Er teveel van drinken kan dus uitdroging veroorzaken.

Er is niets beter dan een lekkere kop thee om even stoom af te blazen! Thee heeft z’n ontspannende krachten te danken aan het aminozuur theanine. Dit vind je in hogere concentraties in thee die in het voorjaar geoogst wordt en in Japanse groene thee. In oplopende volgorde zijn sencha, gyokuro en matcha de soorten die het meeste theanine bevatten. Om hun goede eigenschappen te bewaren moet de temperatuur van je water wel onder de 80°C blijven.

Theïne en cafeïne zijn in feite dezelfde molecule, met dezelfde stimulerende werking. In een thee-infusie komt deze molecule voor samen met polyfenolen, z’n natuurlijke tegenhangers. Hoe langer je de infusie laat trekken, des te meer zullen de polyfenolen het effect van de cafeïne neutraliseren. De thee wordt dan bitter en heeft z’n stimulerende effect verloren.

Alle soorten thee bevatten polyfenolen, alkaloïden (waaronder cafeïne), aminozuren, mineralen zoals kalium, ijzer, magnesium en calcium en vitamine A, B, E, P, K, en U. Niets dan goeds dus!

We merken dat er steeds meer thee gedronken wordt, in alle verschillende variëteiten en verschillende bereidingswijzen (warm of als icetea) en ook op elk moment van de dag. Zwarte thee hoort traditioneel bij het ontbijt, groene thee of witte thee met een smaakje houden we voor de namiddag. Oolong en kruideninfusies zonder cafeïne drinken we dan weer later op de dag. We merken ook dat er meer wordt afgewisseld tussen de ‘kleuren’: bovenop de klassieke zwarte en groene thee, zien we nu ook vaak witte thee, oolongthee (half gefermenteerd) en Pu Erh-thee (gefermenteerd) opduiken.

Tegenwoordig is het ook hip om thee te serveren bij onze lokale keuken. Heb je wat ideetjes nodig? Bij een raclette past bijvoorbeeld een Ceylanthee of een gerookte Chinese thee. Een ‘œuf en cocotte’ met roquefort kun je serveren met een groene thee met jasmijn. Bij konijn met pruimen zou je voor een Oolong kunnen kiezen. Een groene thee met citroen past mooi bij een broccoliquiche met een slaatje. Voor een originele bœuf bourguignon kun je ervoor kiezen om 1 à 2 g assamthee toe te voegen aan de marinade. En diezelfde thee doet het ook schitterend bij een taart met mokkacrème.

Thee kiezen

We hebben heel wat soorten thee voor je klaarstaan op www.delhaize.be

Bekijk alle soorten thee van Delhaize

 

 

© N&B Photographie

Ik schrijf me in!

Mijn Foodie Flash
in avant-première !

Vind je het leuk om warm te eten? Wees de eerste om van elke nieuwe Foodie Flash te genieten !

Ik schrijf me gratis in Dit bericht niet meer tonen

Mijn Foodie Flash
in avant-première !
Stap 2/2

Vertel ons iets meer over jezelf..
Het zal gemakkelijker zijn om je in te schrijven!

Kruis het vakje aan "Ik ben geen robot"
Door uw registratie te bevestigen, gaat u akkoord met de Algemene voorwaarden en de Privacyverklaring van Delhaize.