Vakantiemodus met de kids

Is er iets leuker dan nog even lekker blijven liggen in bed en in alle rust kunnen ontbijten aan het begin van een dag in vakantiemodus? Zelfs wanneer het ook schoolvakantie is? Deze kleine pauze is vast en zeker welgekomen en kun je goed gebruiken om wat tijd door te brengen met je kids. Ben je nog op zoek naar vakantieactiviteiten? En als je hen nu eens leert hoe ze hun favoriete gerecht moeten klaarmaken? Hup-hup, de keuken in!

Gedaan met verspilling!

In ons land belandt zo’n 15 à 20% van alle voedingsmiddelen uiteindelijk in de vuilnisbak. Dat is belachelijk veel. Be-lach-e-lijk! Grijp het moment van de goede voornemens voor het nieuwe jaar dan ook aan om ook iets tegen die verspilling te doen. Want daar hebben we allemaal bij te winnen: koken met restjes zorgt voor tijdswinst in de keuken en besparing op je budget. En je ontdekt zo sneller nieuwe receptideeën. Samen zetten we alles op alles om van 2020 een ecologisch verantwoord jaar te maken!

De kerstkalkoen moet nog niet meteen weg, maar zorgt voor een supersmakelijke bouillon. Dompel het karkas onder in een grote pot gevuld met water, een wortel, een takje selder en een bouquet garni. Als je nog vlees over hebt, dan kun je dat gebruiken in een salade of een pastasaus. Maar weggooien? Nee! Dat is verleden tijd.

Van die schotel van kerstavond blijft nu nog een klein stukje comté, een plakje gruyère, een half geitenkaasje en een spiesje brie over … We gooien niets weg, maar hergebruiken de kaas. Blijft er nog kaas met een gewassen korst over? Daarmee maken we tartiflette. Met een restje geitenkaas geef je je soep een extra romige toets. En harde kaas eindigt op de gratin. Simpel, maar wel overheerlijk!

Zoals gewoonlijk belandt een deel van onze groenten – de steeltjes van broccoli, de topjes van radijzen, de bladeren van een bloemkool of de voet van een selder – in de vuilnisbak. Nochtans zijn groenten lekker van kop tot teen. En het ontbreekt ons niet aan ideeën om ermee aan de slag te gaan. Je moet maar één criterium respecteren: kies liefst voor biogroenten, zodat je geen fytosanitaire producten consumeert.

Blijft er nog wat aardappelpuree over? We gebruiken ‘m voor pommes dauphine of om lekkere kroketten te maken. Dat smaakt perfect bij een kotelet. Heb je echt nog veel puree over? Maak er dan een hachis parmentier met gevogelte van met de restjes van de kalkoen. Blijft er maar een klein beetje over, voeg het dan toe aan je groentesoep voor een beetje extra consistentie. Ziezo, wij gooien niets meer weg!

Een restje op de bodem van een pot ijs, dat zorgt voor een romige toets in je smoothies. De smaak die je het makkelijkste kunt combineren, is natuurlijk vanille: met een banaan of wat mango en melk of plantaardige drink, heb je zo een fantastische milkshake. Maar ook met een restje sorbet kun je nog alle kanten op. Mix & match verschillende smaken voor een zoet, maar evenwichtig tussendoortje.

Specerijen, olijven, champignons of tonijn … in de koelkast blijven snel heel wat aangebroken potten en verpakkingen staan. Dit is dan ook het perfecte moment om er nog snel mee aan de slag te gaan voor de houdbaarheidsdatum gepasseerd is. Maak een menu op waarbij je telkens een ingrediënt uit een van je potten gebruikt. Blijft er nog een mengeling bospaddenstoelen over? Draai ze in een smakelijke omelet. Moet er nog een pot artisjokken opgemaakt worden? Daarmee maak je in een handomdraai een spread. Njammie!

Nog meer goede ideeën ontdekken?

We hebben ze voor je klaarstaan op www.delhaize.be.

Goede ideeën

Nog meer recepten voor kids?

Die vind je op www.delhaize.be.

Recepten

#goedkanbeter

Jij verdient natuurlijk alleen het allerbeste! Voeding waarop je 100% kunt vertrouwen. Brood dat ter plaatse gebakken wordt, nadat het mocht rijzen in onze ateliers. Harde tarwepasta uit Italië of kip die op de aloude manier gekweekt werd bij kleine producenten … Dat is precies wat Delhaize je altijd al voorgeschoteld heeft. Vers, traceerbaar of bio, bij Delhaize hebben de smaken echt niets te verbergen. Ze zijn gewoon beter. Punt.

Dat noemen we nog eens een onmisbaar (en geliefd!) element in ons Belgische voedingspatroon. Brood, dat maken we van kwaliteitsbloem, gist of zuurdesem, puur water, zout en … tijd. Bij Delhaize gebeurt de productie in onze ateliers en worden ze meerdere keren per dag gebakken in jouw supermarkt. Zo zorgen we voor meer smaak, meer keuze en meer versheid. In een woord: #goedkanbeter.

Kippen en hanen die de hele dag lang in openlucht mogen rondlopen en die ‘s avonds in hun kippenhok van een warme nacht mogen genieten, die gevoed worden met goede granen en alles wat ze kunnen oppikken op ‘t veld … Alleen zo kan je echte kwaliteitskippen kweken. De biokippen van Delhaize worden lokaal gekweekt met respect voor het welzijn van de dieren. Ook zo zorgen we ervoor dat goed nog beter wordt.

Lasagne, spaghetti, ravioli … Iedereen houdt van pasta, zeker de allerkleinsten. Het is dan ook een snelle en goedkope maaltijd, waarmee je het hele gezin een plezier doet. Een echte topper dus! Bij Delhaize gaan we alleen voor ‘t allerbeste. Zonder bewaarmiddelen? Check! Afkomstig uit Italië? Check! En de smaak? Delizioso! Gedroogd of vers, lekker eenvoudig of voorzien van een heleboel lekkere toppings … Onze selectie en kwaliteit zijn een duidelijk voorbeeld van #goedkanbeter.

#goedkanbeter?

Lees er alles over op www.delhaize.be.

#goedkanbeter
Ik schrijf me in!

Mijn Foodie Flash
in avant-première !

Vind je het leuk om warm te eten? Wees de eerste om van elke nieuwe Foodie Flash te genieten !

Ik schrijf me gratis in Dit bericht niet meer tonen

Mijn Foodie Flash
in avant-première !
Stap 2/2

Vertel ons iets meer over jezelf..
Het zal gemakkelijker zijn om je in te schrijven!

Kruis het vakje aan "Ik ben geen robot"
Door uw registratie te bevestigen, gaat u akkoord met de Algemene voorwaarden en de Privacyverklaring van Delhaize.